Nye fleksible udlejningsregler
Administrationerne og organisationsbestyrelserne i Arbejdernes Byggeforening samt AAB Silkeborg har overfor byrådet lagt op til anvendelse af konkrete tiltag i forhold til fleksibel udlejning udlejning som følge af ”Ghettolisten 2018”, hvor boligafdelingerne på Lupinvej og Resedavej er udnævnt som et ghettoområde.
Tiltag som der er indgået aftale om på byrådsmødet den 28. januar 2019.
Aftale af 28. januar 2019 gældende for Resedavej / Lupinvej
Aftalen er indgået i henhold til Bekendtgørelse af lov om almene boliger m.v. nr. 1322 af 27. november (§ 59 - § 61).
De fleksible udlejningsregler træder i kraft den 1. marts 2019 og gælder til 31. januar 2023. Reglerne omfatter 75% af de boliger, der bliver ledige. De resterende ledige boliger udlejes efter den almindelige venteliste, men tilbydes først oprykningsventelisten. Kommunens anvisning af indtil hver 4. bolig jf. § 59 stilles således i bero i aftaleperioden.
Alle boligsøgende står på samme venteliste. Ledige boliger udlejes efter nedennævnte kriterier i prioriteret rækkefølge. Er der flere med samme prioritet, udlejes boligen til den boligsøgende, der har størst anciennitet. Interne beboere i afdelingen og organisationen har altid førsteret, hvis de opfylder de fleksible betingelser.
Søger man bolig i en af afdelingerne, skal man opfylde et af de fleksible kriterier uanset, at man bor i en af disse afdelinger i forvejen.
1. I job - Personer/familier i fast arbejde
Der skal fremvises ansættelseskontrakt og de seneste 3 måneders lønsedler. Du skal have haft job i minimum 3 måneder, før vi kan tilbyde dig en bolig. For par gælder et krav om enten 1) Fuldtidsbeskæftigelse på 37 timer om ugen for én person, eller 2) Beskæftigelse på min. 25 timer ugentligt pr. person.
Er du selvstændig, skal du fremvise det sidst afsluttede årsregnskab.
Ledige der står til rådighed for arbejdsmarkedet og som indenfor de seneste 12 måneder har haft tilknytning til arbejdsmarkedet i minimum 6 måneder (Skal kunne fremvise lønsedler forud for ledighedsperioden).
2. Ung og under uddannelse
Boligsøgende der er optaget på en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse. Boligsøgende unge skal kunne dokumentere uddannelse ved kopi af gyldigt studiekort.
Du opfylder kriteriet, hvis du er tilmeldt en SU-berettiget uddannelse og modtager undervisning i et omfang, der berettiger til SU. Det samme gælder, hvis du er elev eller lærling og omfattet af en uddannelsesaftale eller lærlingekontrakt. Skal kunne dokumenteres ved enten gyldigt studiekort eller en kopi af de seneste 3 måneders lønsedler (eventuelt uddannelsesaftale eller lærlingekontrakt)
3. Skilsmisseramte/separerede
Skilsmisseramte/separerede eller ved samlivsophør i arbejde eller under uddannelse, der de seneste 2 år har boet sammen.
Fortrinsretten gives i henhold til dokumenteret ophør af ovenstående i op til 6 måneder. Der skal fremvises en udskrift fra folkeregistret samt evt. skilsmissebevilling, samt dokumentation for arbejde eller uddannelse - se ovenfor.
4. Familier
Personer/familier hvoraf mindst en i husstanden er fyldt 64 år, som fraflytter parcelhus eller anden ejerbolig i Silkeborg Kommune.
Pågældende skal være i beskæftigelse, på efterløn eller pensionist (se i øvrigt punkt 1)
Er du interesseret i flere informationer om boligerne - klik her
Opsummering - fakta – ghettodefinition
Ved et ghettoområde forstås et alment boligområde med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 %, og hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:
- Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 % opgjort som gennemsnittet over de seneste 2 år.
- Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.
- Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 % af samtlige beboere i samme aldersgruppe.
- Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 % af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.
Boligområder, der har været på ghettolisten i fem år, karakteriseres som et hårdt ghettoområde.
De hårde ghettoområder er med den nye lov på området pålagt at nedbringe andelen af almene familieboliger til højst 40 procent. Det ville for området Resedavej/Lupinvej medføre en reduktion af de almene familieboliger fra 760 til 304 boliger med udgangspunkt i frasalg eller nedrivning af eksisterende boliger.
De udfordringer skal vi ikke ud i, men det kræver, at vi sammen med Silkeborg Kommune og AAB Silkeborg fokuserer på, hvilke ghettokriterier vi kan påvirke, og samtidig ser på de muligheder, der er i loven omkring anvendelse af fleksibel udlejning m.v.
Løsningsmuligheder
Som almen boligorganisation har vi svært ved at ændre på tallene i forhold til andelen af beboernes tilknytning til arbejdsmarkedet, beboernes grunduddannelse/videreuddannelse, beboere som er dømt for overtrædelser af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer og beboernes gennemsnitlige bruttoindkomst.
Men vi har som boligorganisation flere redskaber, heriblandt fleksibel udlejning, som der er lovhjemmel til at anvende for at sikre en mere afbalanceret beboersammensætning i et boligområde.
De fleksible udlejningsregler bygger på ideerne om, at svage boligområders situation kan forbedres ved at tiltrække mere ressourcestærke boligsøgende til området, som der står i loven.
Det er drastiske men desværre nødvendige tiltag, hvis vi skal sikre områdets eksistens på sigt.
Silkeborg Kommune, AAB Silkeborg og Arbejdernes Byggeforening følger udviklingen nøje og arbejder for at få ændret forholdene, så afdelingerne ikke længere er tilknyttet ghettolisten.